Немачки језик- Катарина Живковић

Извештај за прво полугодиште – Обогаћени једносменски рад

У оквиру обогаћеног једноменског рада у првом полугодишту реализован је курс немачког језика. Ученици гимназијских одељења свих генерација похађали су сваког уторка после школе курс страног језика. На овим часовима обрађивали су разнолике теме А2 нивоа из уџбеника Direkt 1, обнављали граматику и вокабулар, али и неговали рецептивне и продуктивне вештине, односно вештине читања, говора, писања и слушања. Увек би добијали радне листиће, сецкани материјал, слике или би се користили дигитални медији (видео, онлајн квиз, музичке нумере..).

Часови су тако конципирани да се ђаци, поред градива, упознају са испитним формама и да на крају године полажу симулацију званичног испита А2 на немачком језику. Овај курс прати задатке који се дају на Гетеовом институту. Циљ оваквог начина рада је и да ученици схвате важност полагања испита из страног језика, јер ће им то, можда, отворити пут за студије или рад у земљама немачког говорног подручја. Важно је напоменути да ће их вежбе из усмене комуникације које су заступљене сваки час ослободити треме од јавног наступа и разбити предрасуде да је на немачком језику тешко проговорити.

У другом полугодишту се планира наставак курса по истом уџбенику, али и припремање представе на немачком језику која би се извела на манифестацији Вече страних језика.