Признање „Светозар Дика Нешић“

Поводом 60 – годишњице Школе, установљено је Признање „Светозар Дика Нешић“. Први лауреат је Милка Ђурђић, професор српског језика и књижевности, у пензији, која је предавала и првој генерацији љишких гимназијалаца. Остала је упамћена као изузетан педагог и ауторитативан наставник, као неко ко је вазда доприносио угледу Школе и опстанку гимназијских одељења.
Говор Милке Ђурђић пред колегама, некадашњим ученицима и ђацима капларима није никога оставио равнодушним.
Хвала колегиници Милки Ђурђић што је увеличала нашу централну свечаност и што нас је пратила и на другим дешавањима поводом јубилеја.

На седници Наставничког већа од 20.04.2023. изнет је предлог да се установи Признање Светозар Дика Нешић које би Наставничко веће СШ ,,Хиљаду триста каплара“ из Љига, на 5 година додељивало за постигнуте изузетне резултате у области образовања и васпитања, унапређивања образовно-васпитне праксе и развоју научних и уметничких достигнућа у области образовања и васпитања.
Право да буду предложени за доделу Признања Светозар Дика Нешић имају:
– Запослени у школи
– Ученици школе (садашњи и бивши)
– Остали појединци и институције који својим радом и деловањем доприносе угледу и промоцији наше школе и угледу наставничке професије уопште.

Светозар Дика Нешић је био љишки ђак каплар (1892, Славковица- 1968, Славковица), професор на Техничком факултету у Београду врло образован човек и полиглота ( говорио немачки, италијански, француски, руски и енглески), добар познавалац музике (свираo виолину), био је визионарски дух и човек будућности.
На овај начин Школа промовише и чува успомену на овог знаменитог човека.
Школски одбор је 25.04.2023. године једногласно усвојио предлог Наставничкоg већа.