Љишке културне вечери и „Каплари“

Преносимо текст некадашње ученице и професорке Школе, Маријане Неговановић Обрадовић, о последњем дану Љишких културних вечери. Хвала!

„Љишке културне вечери поентиране су причом о јубилеју и традицији Средњe школe „Хиљаду триста каплара“ Љиг и промоцијом књиге „Дигитални алати“ Валентине Поповић. Представљањем 6. броја часописа „Каплари“, али и представљањем петоро дивних младих људи, бивших ученика наше средње школе осврнули смо се на значај ове установе за наш идентитет и будућност младих. Јелена и Урош Тошанић, некада ученици, а сада професори Средње школе, говорили су о мајским активностима којима је обележено 60 година гимназије, талентованим ученицима и лепоти свог позива. Њих двоје својом појавом, односом према ученицима и методичком креативношћу, годинама већ промовишу своју школу на најбољи начин. Посебан шарм овој вечери дали су и Иван Бушић, млади лекар, Нина Степановић, студент Филолошког факултета и Матеја Петровић, бруцош Машинског факултета БУ, који су говорили о лепоти завичајне школе, о сјајној основи за даље образовање које су у њој добили и предностима школовања у малој средини.

У наставку вечери рефлектори су били на младој библиотекарки, ауторки јединствене књиге „Дигитални алати“ Валентини Поповић. О значају њене књиге говорио је Драган Радовановић, директор библиотеке, Мирко Марковић, дугогодишњи библиотечки посленик, човек од пера и виртуелне стварности, маг речи и маркетинга, који нас је увео у чаробни свет Валентининог библиотечког стваралаштва. За крај моја маленкост, као лектор књиге, али и Валентинин сарадник и земљакиња, говорила сам о радости постојања младих људи као што је Валентина, која пред изазовима новог доба наступа као права „Капларка“, „ни корака назад“!“.