Живела Књига

„Вера у писану реч је трајна и никад неће нестати упркос појави све моћније електронске технологије. Добра књига у руци је незаменљиво осећање“ – рекао је Душан Ковачевић, председник Одбора Сајма књига.
Сајам књига у Београду ове године одржан је по 66. пут. Ми смо га и ове године посетили 26.10, на Школски дан. То је манифестација која окупља љубитеље књига различитих годишта, професија, образовања. Поред познатих књижевника, можете ту срести глумце, политичаре, спортисте обичне људе који се са ранчевима , коферима гурају кроз масу људи у потрази за својим омиљеним делима. Стрпљиво смо чекали да се рашчисти гужва испред појединих штандова не бисмо ли и ми нашли оно по шта смо дошли. Гурање, врућина, вишесатно ходање нам се исплатило. Изашли само са Сајма уморни физички, али духовно испуњени.


Ове године почасни гост је Француска а међу осталим гостима су израелски приповедач Етгар Керет, чије су књиге преведене на скоро педесет језика, Португалац Жоао Тордо и две велике звезде, Британци Сајмон Сибаг Монтефјоре и Кејт Мос.
На крају манифестације додељене су бројне награде
У категорији за издавача године, награду је добио „Завод за заштиту споменика културе Београда“.
Жири је одлучио да награду за Издавачки подухват године додели књизи „Председници Друштва српске словесности, Српског ученог друштва, Српске краљевске академије, Српске академије наука и Српске академије наука и уметности“.
За најбоље издавача из дијаспоре проглашен је „Андрић институт, Андрић град Вишеград“. Посебно признање за области из науке додељено је „Хук издаваштву“ за књигу „Кнез Михаило Обреновић“.
Награда за дечју књигу године припала је Драгани Малешевић, ауторки едиције „Књиге са којима се расте“.
Специјално признање за издавача, књигу и стрип, чланови жирија доделили су „Геопоетици“ за 30 година постојања, „Заводу за уџбенике“ за књигу „Хирургија аорте“ Лазара Б. Давидовића, „Српској књижевној задрузи“ за едицију „Српска књижевност за децу“ и Банатском културном центру Ново Милешево, Културном центру Војводине „Милош Црњански“ из Новог Сада за „Изабрана зенитистичка дела Коло 1“.
Према жирију, награда за најлепшу књигу „Богдан Кршић“ додељена је књизи „Код куће“ групе стрип ауторки под именом „Стрипотеке“, у издању „Бесне кобиле“.