Teen Needs, и на распусту радно

Током пролећног распуста, чланови  наше ученичке компаније  ишли су на једнодневни излет у Београд. 
Дан је почео  посетом  храму Светом Сави.   Први сусрет са овом светињом оставио је дубок траг у нама.


Упутили смо се ка горњем  Дорћолу, у  Завод за интелектуалну својину Републике Србије, на позив господина Саше Здравковића, поводом светског  дана интелектуалне својине који се обележава  сваког 26. априла у циљу подизања свести и знања о томе како патенти, ауторско право, жигови и индустријски дизајн утичу на наш свакодневни живот.

Завод је посебна организација у систему државне управе у чијој су надлежности послови који се односе на права индустријске својине и ауторско и сродна права. Република Србија, у правном континуитету преко Краљевине Србије, као  једна  је  од 11 земаља оснивача Париске уније (1883),  је Управу за заштиту индустријске својине основала знатно касније – 15. новембра 1920. године.

Први патент регистрован у Управи за заштиту индустријске својине био је за проналазак „Строј за печење ракије“, на име Милана Јовановића, казанџије из Новог Сада. Радило се о пренесеном мађарском патенту бр. 48772, а први патент који је одобрила наша Управа био је патент регистрован под бројем 7 за проналазак „Сама себе љуљајућа колевка“, на име Адема Субашића, сајџије из Сарајева.
У Заводу је, закључно са 2020. годином, регистровано 61.248 патената, 1.690 малих патента, 79.599 жигова и 11.524 индустријских дизајна.

Предах, у башти ресторана Смоквица, искористили смо да са нашом менторком Јованом, анализирамо даље активности које нас очекују за Национално такмичење  20. маја.
Након тога отишли смо у Народни музеј.

За крај дана оставили смо Скадарлију.

Шетња Скадарлијом