Драгуљи прошлости: Требиње – Почитељ – Неум – Вишеград

/ НУЉ од 14. 9. до 17. 9. 2023 /

Пут је одабрао нас. Звук. Видим звук и чујем мирис. Дешава се. Синестезија, кажу, и лепа је.
Како бива град без воде? Вода је све. И шум, и беласање, жубор и жамор, хук и јаук. Живот.
Требиње има Требишњицу, врбе, кестенове, смокве, маслину, платане… Не, најпре платане. Шеснаест. Дучић има Леутар или обрнуто. Требиње има и Јутра са Леутара и Дучићеве вечери поезије, Златни платан и Грачаницу.
Почитељ. Гавранкапетановић. Камен. Настасијевић. Спој звука и знака. Лепо видим. Пише Андрић На камену у Почитељу, али овде ја чујем, ослушкујем Селимовића, ближи ми је… одувек. Почитељ је одиста драгуљ прошлости, мада ми се та реч драгуљ уопште не допада. Зашто? Звук. Љ ми овде смета.
Кад угледам водопад Кравица, задивљена сам па кажем: Плискавица! Не, више их је, Плискавице… Погрешно је само име. И изгледа као парче раја. И чуди ме што они што се купају нису голи.
А на дрвеном пристаништу резервата природе Хутово блато, таласање и шум ветра, треперење и шуштање сребрних листова врба, повијање трске, неми локвањи у мочвари преда мном и чамац који ме чека, призваше ми атмосферу романа Зилахија, сећање на рану младост, мајку… или је то пре Тургењев?! Осетих на трен својеврсно усхићење „магичног реализма“.
Неум ми се свидео због имена и мора. И смираја сунца на морским таласима.
У Вишеграду је ћуприја и бели камени Андрићград. Његош и Тесла. И чипку Карлових вари спазих. Али овог пута ужурбано је и бучно у Андрићграду… натпевавају се женске и мушке певачке групе у изворном певању, шарени се српска ношња. Сабор је. На тераси хотела Вишеград, они из Републике Српске поздрављају песмом оне из Србије и Црне Горе… па отпоздрави… А песме о Његошу, краљу Николи, његовим кћерима, лепоти завичаја…
Празник заставе и српског јединства!И понело нас. Запевасмо, заиграсмо, запљескасмо… И засузиже очи… И кликнуше усне… И смејасмо се.
У повратку српска песма Јаничар што Цуне својом емоцијом и непоновљивим гласом пронесе, за Мехмед-пашу Соколовића, за Бајицу Ненадића што поста Мехмед Високи и што дизаше задужбине, градећи мостове, џамије и цркве, и чесме.
И написмо се живе воде на овом путу што нас изабра.

Биљана Јовановић, проф.